måndag 27 maj 2013

Produktiv macro-morgon

Den nya veckan började bra med en måndagsmorgon som bjöd uppehållsväder och en allt blåare himmel. Regndropparna hängde fortfarande kvar i varje grässtrå och blomma men det utgjorde inget hinder utan snarare en extra krydda i bilderna med macroobjektivet på kameran.

Hemma blommar rabarbern (vilket jag nog måste göra något åt.)

Tallarna i omgivningarna har nu slagit ut i pollenstinn blomning och har man t.ex. en uteplats eller bil lär man bli varse den gula film som måhända regnet kan rå på.

Tallarna "blommar".

Vid det gamla ladvärnet bortanför Skillra satt en sädesärla på en stolpe och rättade till fjäderdräkten. Den var idag inte ensam småfågel i omgivningarna då jag såg både rödhake, lövsångare, svalor och flugsnappare. Men med ett macroobjektiv med 100 mm brännvidd behöver man komma nära för att få till en acceptabel fågelbild, och det var endast denna sädesärla som lät mig vara på 3 meters avstånd.

Morgonruffset i fjäderdräkten rättades till.

Ett grässtrå framför några maskrosor i dikeskanten fångade mitt intresse. Där satt en liten flugliknande insekt och slickade på ett gräsfrö. Eller om den pussades...?
Jag fortsatte bort mot skroten och det finns mycket diken att spana ner i vilket kan låta lite rubbat men med macroperspektiv är det små detaljer som blir intressanta. Jag såg några humleblomster som är både vackra i färgerna och i formen.

Humleblomster.
In i gapet på en humleblomster.

Och i dikeskanterna blommar smultronen för fullt sedan någon vecka tillbaka. De runda blommorna med sina sirliga kronblad är bara en föraning om de ljuvligt söta bär som ska komma så småningom.

Smultronblomma.

Jag har redan tidigare visat upp några bilder med bladen på lupinerna som också trivs i dikeskanterna. I dag kunde jag notera att blom-anlagen börjat komma fram.

Lupinernas blommor kommer allt närmre!

Försommaren, skolavslutningstider och allt varmare dagar. För mig symboliseras detta mer än något av syrénernas blomsterknippen. Jag blir helt klart lite knäsvag när jag med mina sinnen tar in dessa uppenbarelser. Och vem vill inte ha en syrénberså att dricka saft och äta bulle i!?

Lila syrén med regndroppar hängandes på knopparna.
Mmmm, symbol för skolavslutningstider (för mig i alla fall!)

Innan jag klev in innanför hemmets dörr stannade jag till och svor över allt ogräs som växer på båda sidorna om trappen. Måste ta tag i det... Men å andra sidan var en maskros intressant för en insekt som grävde ner huvudet djupt i dess inre och denna bild får avsluta dagens inlägg.

Maskros med sällskap.

På återseende!

5 kommentarer:

 1. Ja, ta inte bort maskrosorna innan du har passat på att njuta ordentligt av deras skönhet först. ;) De är otroligt vackra i närstudie. Och i massor på stora gula fält - bara det inte är egna gräsmattan. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självbevarelsedriften gör att jag accepterar och uppskattar maskrosorna. I lagom mängd hemma på tomten, i obegränsad mängd på grannens gräsmatta! ;-)

   Radera
 2. Fina macrobilder här. speciellt insekterna, ett sånt objektiv vill jag nog ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte mitt EF 100 mm/2.8 begagnat för 3 år sedan för 4000 kr och de har gått ner ytterligare några hundra på begagnatmarknaden sedan dess. Jag gillar macro-fotograferingen för motiven tar i princip aldrig slut, och då blir det en bra räddningsplanka vissa dagar. Brännvidden tillåter att man använder det som kortare tele vid bl.a. porträttfotografering, sportfotografering m.m.

   Radera
 3. Jag får ta en titt på det objektivet.

  SvaraRadera