fredag 31 maj 2013

Stigtomtaloppet 2013

Motion och i synnerhet löpträning ligger åter i tiden. Populariteten går i vågor men det verkar som att många nu gillar att hålla igång på detta sätt. Och vem vill stå inne och skava på ett gym när frisk luft och utomhusvistelse är bra på så många fler sätt? En kväll som igår när solen sken, naturen gnistrade av nyvuxen grönska och luften var behaglig att andas hjälpte till att skapa trivsel vid orienteringsklubben OK Hällens motionslopp Stigtomtaloppet.

Uppvärmning för låg- & mellanstadieklassen i Stigtomtaloppet.

Jag cyklade med min yngsta dotter för att titta på folkfesten vid gräsfälten bredvid Ica-affären. Jo, det går att få till folkfester på ställen som Stigtomta! Igår sprang 369 deltagare de olika sträckor som erbjöds beroende på vilken klass man startade i. Och även om det bara vara andra året som OK Hällen arrangerade motionsloppet så har de en vältrimmad organisation som vet hur man snor ihop ett fungerande arrangemang. Funktionärer går det åt i mängder men OK Hällen kunde dessutom rada upp två stycken speakers som inte många andra kan bräcka. Hur många klubbar/föreningar kan slänga in ett par sådana som tillhör världseliten (eller har tillhört) i sin sport? Peter Öberg och Linnéa Gustafsson (Linnéa har visserligen haft en mindre angenäm period bakom sig med utbrändhet.)

Speaker-duon Peter Öberg & Linnéa Gustafsson har roligt på sitt uppdrag!

Jag tog med mig kameran för att fånga lite av det härliga stämningen i vår by. Ambitionen var inte att dokumentera Stigtomta-loppet i sin helhet och jag ångrar efteråt att jag och dottern inte var på plats när den yngsta klassen med barn i förskoleåldern startade och gick i mål. Samtidigt prioriterade vi annat som gjorde att vi inte heller såg målgången i vuxenklassen. Nåja, det blir säkert tävling även nästa år.

Låg- & mellanstadieklassens start.
Målgång i låg- & mellanstadieklassen. Spurtuppgörelse!
Linnéa Gustafsson intervjuar en deltagare.
Prisutdelning. Välsponsrad genom bl.a. Boda Borg i Oxelösund.

Motionsloppet innehöll vissa spår av orientering. Åtminstone så tillvida att varje deltagare fick en liten mojäng att sätta på sitt pekfinger som man registrerade på någon/några punkter längst banan. Detta gör att motionsloppet kan ha bl.a. ett backpris och ett spurtpris. Fiffigt och lite annorlunda mot de flesta andra motionslopp.

Uppvärmning med Gangnam Style-influenser!
Start i 3,8 resp. 7,6 km-loppet.

Vid varvningen för de som sprang 7,6 km skulle deltagarna registrera sin tag i kontrollen. Här fanns goda chanser att se ett och annat misslyckat försök när ivriga löpare hade för bråttom. Men orienterarna som deltog i motionsloppet hade större förutsättningar att lyckas direkt.

Varvning.
Mojäng och kontroll i form av avläsningsbox.

OK Hällens ordförande Mikael Larsson föregick med gott exempel och deltog naturligtvis i motionsloppet. Och han hade sällskap av många från orienteringsklubben. Men visst kom det deltagare från andra håll än Stigtomta också och kanske bidrog lagtävlingen till intresset. Anmälda lag utlovades picknick-korg från Café Pottan och det går inte av för hackor!

OK Hällens ordförande Mikael Larsson vid varvning. Ser pigg ut!

Jag tog en del bilder som jag samlat i ett album som du når HÄR.

Lokaltidningen Södermanlands Nyheter skickade ut reporter Björn Andersson och eminente fotografen K-G Z Fougstedt. På SN:s webbupplaga kan du nu se ett bildspel med Fougstedts bilder via den här länken. Han har en synnerligen god förmåga att hitta vinklar och lösningar på spännande bilder som i alla fall tilltalar mig mycket!

K-G Z Fougstedt klättrade upp på skateboardrampen vid starten.

Se där, det händer en del även i Stigtomta. Och som avbrott bland bilder på flugsnappare och syrénblommor  blev det denna gång lite människor. Ha en härlig dag!

2 kommentarer:

 1. Fin serie bilder från loppet. Modern touch med "mojängen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller om det ska kallas "grunka". Pinsamt att jag inte har koll på vad den lilla taggen kallas med korrekta termer, men det lär jag väl få höra från mina orienteringsvänner vad det lider. :-)

   Tidsregistreringen med denna teknik öppnar för en del möjligheter och även om motionslöparna inte är vana vid det så sticker det ut lite i sammanhanget och tillför en extra krydda åt loppet.

   Radera