torsdag 6 mars 2014

Skavsta-träd

Idag upplevde jag den första vårdagen. I alla fall kändes det så när jag tog en halvtimmesrunda på lunchen då solen nästan nådde ner mellan molnskyarna och termometern stod på +6 eller 7 grader. Det var en helt annan luft än de senaste dagarna och vinterjackan förblev oknäppt under hela svängen förbi mitt nya favorittillhåll Stora Berga. Äntligen har jag hittat en plats ute på annars så tråkiga Skavsta där det förmodas bli lummigt och grönt när våren kommer och där naturen får vara lite vild och ostörd.

Alarnas hängen är häftigt lila just nu.

Jag hittade ett litet torp häromdagen när jag fortsatte förbi Stora Berga på den grusväg som leder ut på den asfalterade Skavstavägen. Torpet ser ut att ha några hundra år på nacken om man tänker bort nybytta delar, den tillbyggda farstukvisten och de förhållandevis nya panelbrädorna samt läkten. Torpets sanna historia har jag inte men det är inte svårt att låta fantasin dra iväg en aning när man står framför det lilla huset.

Ett litet och förmodat gammalt torp i närheten av Stora Berga på Skavsta.

Jag vände tillbaka mot Stora Berga och gick ner i slänten som ligger i ostlig riktning. Raden av knotiga träd som jag visade en svartvit bild på häromdagen visade sig vara stora och gamla kastanjeträd. På marken låg ett tjockt och mjukt täcke av kastanjeblad varvat med kastanjer. Raden av träd är riktigt häftig.

Kastanjeträd på rad.

Mitt mål idag var att ta mig fram till den största ek jag någonsin sett. Den ligger längre ner i slänten och är delvis omgärdad av sly och annan "störande" växtlighet. Tyvärr visade det sig svårare än jag hoppats att få en bild av hela trädet trots att jag hade mitt vidvinkelzoom på kameran. Stammen är grov, även om jag kanske sett ännu grövre ekar, men trädkronan är helt enorm. Påminner om trädet de hade som boning i filmen Avatar...

Min bild kan inte göra den enorma eken rättvisa.

Jag kommer att ha fullt upp på luncherna framöver. Både att upptäcka fler detaljer runt Stora Berga men också att följa våren.

Ha en riktigt fin torsdagskväll!

2 kommentarer:

 1. Jag tar ibland bilder för torpsektionen på Haninge Hembygdgille. Medlemmarna har full koll på de flesta kvarvarande torp med hjälp av mantalslängder, kartor och andra gamla böcker. Alltid spännande att lära sig mer om lokal historia. Testa ett panorama på eken när det är lagom vindstilla. Jag använde mitt 85mmobjektiv på mitt träd en gång, det tog närmare 90 bilder, men resultatet blev bra. Ställ bara om till small jpg istället för RAW så går stitchningen snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset Stefan. Jag ska se till att använda t.ex. 50 mm-gluggen för en omgång bilder när ljuset är trivsamt vid jätteeken.
   Tyvärr har jag dålig koll på vem eller vilka som vet något om bebyggelsen precis utanför det gamla stängslet som avgränsade flygflottiljen. Möjligtvis kan jag få tips av de som driver museet på flygplatsen (även om de mest vurmar för gamla flygplan.)

   Radera