tisdag 13 maj 2014

Ett par dagars samlande

Den mindre varma våren och de senaste dagarnas nederbörd har hållit mig lite i schack. Men när det väl är uppehåll då gäller det att få fart på apostlahästarna och ge sig ut. Eller kanske inte eftersom det skulle uppfattas som ganska provocerande gentemot arbetsgivaren och arbetskamraterna. Men måndag och tisdag lunch klarade jag av ett par korta rundor ute på Skavsta utan att det regnade mer än lite grann. Och efter gräsklippningen hemma runt huset under tisdagskvällen så fick jag lite inspiration och tog med mig kameran på en promenad i ljuset av den nedgående solen som lyste igenom molntäcket lite då och då.

I östra änden av Skavsta flygplats där inflygningsljusen står på rad
Baljväxterna lyser gult runt Skavsta just nu

Jag har suttit en liten stund med bilderna från de senaste två dagarnas promenader. Jag tycker det är en ganska trivsam syssla att redigera eller "framkalla" bilderna. Till min hjälp har jag datorn, förstås, och de två programmen Lightroom och Photoshop. Importen av bilderna sker i Lightroom där jag också gör några övergripande justeringar. Därefter öppnar jag de valda bilderna för redigering i Photoshop.

Tisdagskvällens promenad tog mig till fälten väster om Åsby.

Vad jag gör med bilderna i Photoshop varierar. Dagens bildskörd är minimalt beskuren men som alltid ändrar jag bildstorleken till ett mer webbanpassat format. Jag brukar stanna vid 2048 pixlar på längsta sidan när jag synkar bloggbilderna till Googles "gamla" tjänst Picasa.

Mjölkkor med Hallbosjön i bakgrunden.
Kossorna har sökt sig till en fint belägen tillflyktsort för kvällen.

Jag justerar i regel alltid intensitet och kontrast men på senare tid har jag märkt att jag tenderar att ändra annorlunda mot vad jag tidigare gjorde. Ibland, men försiktigt, tar jag några drag i reglagen för högdagrar och skuggor. Kanhända lägger jag handen på lyster och mättnad beroende på motiv och ljus i bilden. Den svartvita konverteringen lyser med sin frånvaro i dagens inlägg och det är tur för jag skulle inte kunna ge en kompetent förklaring hur jag gör med dessa bilder. Eller snarare borde jag skriva att jag inte känner att jag vet vad jag gör alla gånger när det kommer till bra svartvit konvertering.

Kliché, jag vet, men en maskrosboll i solnedgångens ljus är fin i alla fall!

Jag läggar i stort sett alltid in en liten signatur i mina bilder. Löjligt enligt många, jag håller på sätt och vis med, eftersom det inte spelar någon som helst roll. Ingen lär vilja ta mina bilder och skulle de göra det är det plättlätt att redigera bort signaturen där nere till höger. Men sedan tänker jag att jag i alla fall skriver under på att det är jag som är skapare av bilden och att jag i alla fall inte skäms för den.

Häggen blommar nu för fullt.

Så fick det bli denna tisdagskväll i årets finaste månad. Maj är för mig den bästa men det står var och en fritt att utse sin egen favorit bland årets månader. Om det finns någon som väljer november vill jag väldigt gärna veta varför! :-)

4 kommentarer:

 1. Mina favoritmånader är de ljusa, varma och snöfria! Jag har inte hittat något rapsfält i Haninge än, får väl ge mig ut och leta. Bildbehandling är kul, jag krånglar gärna till det genom att ofta använda "fel" objektiv när jag fotar så att man måste stitcha och så innan man kan göra någonting annat med bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert så att bildbehandling är en process som man sätter under ständig förändring. Många hittar sin egen stil både vad gäller vad och hur man fotograferar och sedan hur man behandlar bilderna. Jag är inte där men önskar att jag hittade en tydlig och egen profil.

   Radera
 2. Kliché eller ej, bilden på maskrosen är strålande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan! Det är så många maskrosor som blommar just nu så jag får fler chanser att ta denna typ av bilder. :-)

   Radera