torsdag 1 maj 2014

Nu är det vår igen

Efter en period med sommarvärme är det tillbaka till vårväder igen. Inget ovanligt att det blir ordentligt varmt i slutet av april under en vecka eller så. Och Valborgsmässofirandet var precis lika kylslaget som alltid. Därtill fick vi mitt efterlysta regn vilket tyvärr gjorde leden tämligen glesa runt OK Hällens lotteristånd och fiskdamm under onsdagskvällen.

Nu har vi kommit till min favoritmånad på året. Maj. Det har säkert att göra med att jag även fyller år i mitten av månaden, jag får väl betraktas som jävig. Dagens nordanvindar fick mig inte att ompröva mitt månadsval.

Krusbärsbusken blommar nu för fullt

Bäst just nu? Jag skulle vilja utse lönnen som hetaste kandidat! Färg och form ligger högt på min "växtlista" (om jag nu hade haft någon sådan.) Andra, men ofotograferade, nyutsprungna kandidater är ormbunkarna som är fascinerande när de rullar upp sig från myllan.

Lönn
Lönn

Mina steg tog mig på en rutt förbi Skillra och skroten idag. Björkdungen hade övergått från den ljusgröna, skira nyansen till mer moget grön. Bladen har lämnat sin musöron-storlek och nu kommit till upp till större råttöron. Andra träd börjar få sin klädsel på plats och klorofyllen sätter sin prägel på landskapet allt mer.

Bara för det blev det en svartvit och inte grön bild på trädens status just nu.

Det dammande vårbruket har kommit i mål. Och följande bild skulle kunna användas i en reklamkampanj för Sveriges bönder. Infälld text typ "Det är här det händer" eller något sådant.

Vårsådden har redan börjat gro

Borta vid strutsfarmen stod körsbärsträden i blom och det är en vacker syn när fruktträden blommar. Hoppas att kylan och nordanvindarna nu inte stoppar alla bin från att göra sitt jobb.

Körsbärsträd i blom

I ett dike där det var både blött och fullt med dynga (!) växte två pärlhyacinter mitt bland vitsipporna. Jag ville inte sätta ner mer än fötterna där så det blev ett macrofoto på chans. Eller snarare 10 eftersom jag siktade fel eller skärpan satt på fel ställe. Det är inte lätt att fota utan att sikta genom sökaren...

Pärlhyacinter

Vid prästgården hade de släppt ut årets omgång kor. Eller snarare kvigor. Och så nyfikna de var. När jag gick förbi första gången gjorde de mig följe i ett par hundra meter. Stannade jag så stannade alla ungdjuren. På hemvägen hade de slagit sig till ro i gräset.

"Moderskeppet" längst till vänster och alla kvigor i en klunga bredvid.

Jag gör mig nu i ordning. Dags för knäövningar och uppvärmningsövningar med en samling fotbollstjejer. Man måste ju ha något att göra på sin fritid... :-)

4 kommentarer:

 1. Jag håller med, lönnen är häftig. Har blivit med lönn, hittade en i utkanten av trädgården som blivit ett par meter hög och i år har jag verkligen kunnat studera knopparna. Vilken teatershow att få följa knopparnas utveckling. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man däremot bli av med lönnskotten kämpar man förgäves. De ger sig aldrig... Men allra värst är nog ask. En granne ett par hus bort har haft en sådan på tomten och det slutar aldrig att skjuta upp skott överallt där det finns lite jord här hemma. Hur små de nya små askarna än är går det inte att rycka upp dem. Hmmm, jag får väl bjuda tillbaka med min pågående maskrosodling! ;-)

   Radera
 2. Har var det många fina bilder. Vårsådden och körsbärsträdet gillar jag skarpt. En flickrkontakt från Nacka berättade att de snöade där i morse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan! Jag blev förvånad över att vårsådden kommit upp redan. Det är ju så torrt även om det naturligtvis varit väldigt varmt sedan sådden hamnat i jorden.
   Snön verkar ha gjort sig påmind lite varstans men här har det bara varit äckligt kalla vindar.

   Radera