fredag 9 maj 2014

Ombytligt väder, omslag till det bättre!

Fredagsmorgonen var ovanligt motbjudande. I alla fall om vi talar om vädret. Luften gick från fuktig kyla till duggregnande elände. Straxt efter lunchtid såg det ut att spricka isär men då föll istället ett åskregnsliknande skyfall under en halvtimme. Därefter har det ordnat upp sig och eftermiddagen samt kvällen har istället bjudit sol och temperaturen har stigit från råkalla 7 till behagliga 14 grader. Tack.

Körsbärsblom

Med ovanstående i åtanke så föll valet på en kvällspromenad. Det ångrar jag inte alls. Fåglarna tycktes uppskatta väderomslaget då de höll igång ovanligt ivrigt med sin sång. Värst just nu tror jag koltrastarna är då de högljutt och med imponerande variation sjunger för full hals i träden.

Vinbärsbuske som stod ute i skogen

Jag gladde mig åt gökens kokoande. Har nog inte hört göken tidigare i år vad jag kan komma på. Skönt, nu slipper jag gå på gökotta med allt vad det innebär... ;-)

Ormbunkarna rullar upp sig i kvällssolen.

Minuten efter att jag klivit över järnvägsrälsen som tillhör TGOJ-banan kommer ett tåg borta i fjärran. Det är alltid tomma eller fulla godsvagnar som går ner till Oxelösunds Järnverk men denna gång var det passagerarvagnar bakom loket. Till min stora förvåning, bör tilläggas, då det inte förekommer någon persontrafik på TGOJ-banan i vanliga fall. Det händer ytterst sällan att man kör passagerare och denna gång kanske det har att göra med Oxelö Marknad som går av stapeln under lördagen. (I min barndom vill jag minnas att jag åkt tåg upp till Grängesberg  och jag skulle väldigt gärna göra om det någon gång då jag tycker det är kul att åka tåg.)

Persontrafik på TGOJ-banan

Dagens stora iakttagelse var en fågel som for förbi mitt huvud ute på de öppna fälten. Och det fick mig att utsträcka min promenad för att komma bort till ladan vid Skillra. Svalorna har äntligen kommit tillbaka till oss här uppe i Norden! De for över taknocken på den stora ladan och jag fick en bild trots att jag bara hade mitt 135 mm-teleobjektiv på kameran.

Ladusvala vid Skillra

Jag avslutar med en kobild. Och med tanke på gårdagens utläggning om bildkomposition kan den kanske anses lämplig. Nu bryr sig sällan kossor om bildkomposition i allmänhet och mina fotografiska experiment i synnerhet...

Kossor nedanför Prästgården, framför Stigtomta Kyrka.

Ha en alldeles förträfflig helg!

2 kommentarer:

 1. Tidlös idyllkänsla på Prästgårdsbilden. Härlig himmel på Svalbilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag stått lite högre upp när jag tog kyrkbilden hade vägen, vägskyltar, järnvägens elledningar m.m. blivit tydliga vilket inte blivit lika bra. Tyvärr går ju alla kossor nu för tiden med ett "halsband" eller en öron-märklapp som signalerar nutid. Tyvärr.

   Den blå himlen får nog förklaras med att den nedgående solen gav ett annat djup åt färgen på himlen. Inte mig emot :-)

   Tack!

   Radera