torsdag 22 maj 2014

Våren har hoppat fram till sommar

Under onsdagslunchen (ja, jag ligger en dag efter här i bloggen) så hjälpte det inte att gå ut i bara skjortärmarna. Trots långsamt promenadtempo blev jag ju svettig. Hur det förhåller sig med begreppen "vår" respektive "försommar" är jag inte karl att reda ut men någonstans känns det som att vi redan hoppat till "sommar". Nåväl, efter sol kommer regn...

Liljekonvaljerna utanför kontorsfönstret har slagit ut nu!
Lupinerna är inte långt från utslagna

Den här värmen som nu kommit efter en svalare och regnigare period har satt turboaggregatet i spinn ute i naturen. Om man lyssnar kan man höra hur det växer, banne mig om det inte hörs när knopparna brister.

Mandelblom
Mandelblom

För mig står det tydligare än någonsin att macro is the shit. Jag tycker verkligen om att gräva ner mig och kameran i vegetationen. Nu börjar dessutom insekterna dyka upp i allt större skaror men med dessa tingestar är det lite svårare med skärpan, skärpedjupet och tillräcklig närhet.

Strimlus på hundkäx

När man kommer fram till ödesgården Stora Berga tornar de enorma kastanjeträden upp sig. De var vackra i vintras när de stod där kala men nu är de helt enkelt makalöst ståtliga.

Kastanjeträden står i blom

Bakom huset kliver jag ner i ekbacken. Skugga råder nu på marken och sippornas tid är över. Här såg jag vårens första blå- och vitsippor och här sätter jag också punkt för den säsongen.

Sippornas tid är förbi (utblommad vitsippa)

På den överväxta grusgången har smultronen vandrat in. De trivs desto bättre just nu. Kommer jag att få njuta av några solvarma smultron längre fram i sommar?

Jag väntar spänt på att få smaka av smultronen!

Jag avrundar med en ytterst liten blomma som jag nästan fick trycka objektivets frontlins mot för att få med på bild. Jag bläddrar och läser i min nya flora och chansar på att det är en majveronika. Även yttepyttiga växter har rätt till ett namn!

Måhända majveronika

På återhörande!

4 kommentarer:

 1. Macro is the shit, det håller jag med om. Snygg bild på strimlusen.

  SvaraRadera
 2. Lupinen helt utslagen framför ett knallgult rapsfält hade blivit en kanonbild. Ändå den jag gillar mest, tillsammans med den lilla lusen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många bjärta färger där ute just nu. Det återhållsamma och tillbakadragna hör liksom inte våren till. :-)

   Radera