tisdag 20 maj 2014

Tärnö

Ett antal gånger de senaste 10 åren har jag noterat hur himmelskt vackert det är kring Tärnö. Som Stigtomta-bo med ärenden till Eskilstuna passerar man faktiskt platsen som ligger längst en tidig genväg på väg mot 53:an som går vidare norrut. Mer exakt ligger Tärnö längst en slingrande väg mellan Vrena och Husby-Oppunda. Vackert balanserande på kanten till en av Långhalsens alla utlöpare.

En vårkväll likt denna är ju fin på alla sätt och vis men den gång jag verkligen borde stannat till för att fota var för ett par år sedan i slutet av januari när termometern visade under -20 grader och solen var på väg upp. Diset bröt morgonsolens strålar och iskristallerna gnistrade så att man tappade andan. Kameran var med på den resan men jag hade bråttom upp till Vilstahallen i Eskilstuna för att fota inomhusfotboll och jag ångrar som sagt än idag att jag inte stannade till och offrade lite av tiden i inomhushallen.

Det är lätt att vara efterklok.

Gullviva

Jag körde förbi Tärnö och stannade bilen efter en ekbacke där den smala vägen erbjöd lite parkeringsyta i en skarp ytterkurva. En sak är säker, jag skulle aldrig, aldrig våga ställa bilen i närheten av säteriet. Att promenera på allmän väg borde i alla fall passera...

Humleblomster
Ett annat humleblomster

Jag började att fota med mitt 50 mm-objektiv och en mellanring. Det passade bra för den fina blomprakten i ekbacken. När jag närmade mig den långa allén upp mot Tärnö monterade jag enkelt bort mellanringen och fick några landskapsbilder.

Till vänster om allén en stor mängd tomma paddocks och till höger häststallarna
I änden av allén tornar den fina mangårdsbyggnaden upp sig med sina grindstugor

Jag följde den krokiga landsvägen förbi Tärnö och över den gamla bron över Långhalsen. Här kan man knappt möta en annan gående och det gäller att hålla tungan rätt i mun när man kör bil över bron.

Mycket maskrosludd i nätet till förtret för spindeln.
Utsikt från bron i sydostlig riktning

Vid det här laget hade jag hunnit byta objektiv på kameran. På promenaden tillbaka till bilen använde jag mitt 135 mm-objektiv som minsann inte går av för hackor. Det man måste se upp med är att inte slutartiden blir för lång då det är lätt att få oskärpa i bilderna om man inte är stadig på handen. (Objektivet har ingen inbyggd stabilisering men det är jag å andra sidan inte van vid att ha på mina objektiv.)

En del av allén nedanför Tärnö
Grusväg rakt ut i obygden

Trots att klockan var närmare 20 på tisdagskvällen svettades jag i min t-shirt och träningsoverall-jacka. Ryggsäcken gjorde nog sitt till också. En fin kväll trots allt och vore det inte för den förvånansvärt täta trafik som for fram på den smala vägen så hade promenaden nästan kunnat vara lite meditativ.

Gullvivor i dikeskanten
Smultronblommor i vägrenen

Det är mycket som blommar nu. Både på marken och bland träd och buskar. Det känns som häggen precis slagit ut och idag såg jag stora syrénhäckar som stod i blom. Smultronen har bara blommat någon dag och liljekonvaljerna står just i färd med att slå ut. Maj är en ljuvlig månad!

Jag skulle fota det döda trädet och fick ett par starar med på köpet

Jag satte mig tillrätta i bilen och styrde kosan tillbaka hemåt. Men innan jag kom hem skulle jag hinna med ett stopp till och det blev i Vrena. Mer om det i ett senare inlägg.

2 kommentarer:

  1. Alla bilder i det här inlägget är ju hur bra som helst. Kanske borde jag köpa en mellanring till the nifty fifty.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mellanringarna jag köpte var överkomliga prismässigt. Skärpedjupet är det som är svårast att hantera eftersom det blir så kort och är så begränsat. Men ett trevligt tillbehör, tycker jag. :-)

      Radera