söndag 22 juni 2014

En kort midsommarrapport

Här skulle det väl egentligen komma en radda bilder på knätofsar, röda stugor runt Siljan, barn med midsommarkransar i håret och stänger som reses av byalag. Kanske en fiol och ett dragspel också. Så blir det inte. Midsommarfirandet har sina symboler och vi har nog skaffat oss en romantiserad men tydlig bild av hur det ska gå till "på riktigt".

Jag nöjer mig med några bilder av den midsommar jag själv upplevde detta år. Och det blir svårt att hålla det på en nivå som inte blir en aning privat och familjeanknuten. När vädret inte var sprudlande detta år så fick det även bli en hel del svartvita bilder. Se det som fortsatta tester från min sida vad som funkar och är lämpligt för detta format.

Midsommarfirande i Stigtomta IF:s regi

Som brukligt är det Stigtomta IP och familjefest i idrottsföreningens regi som inleder midsommaraftonens festligheter. Vi har hjälpt till med lotterier eller liknande under många år men detta år var det enbart hustrun som hade en timmes arbetsplikt. Vi andra glassade mest omkring.

Bollkastning på burkar
Innebandy-"straffar" nere på fotbollsplanen
Fotbollsstraffar mot skiva med små hål

Till min glädje fick jag chansen att ta en bild på alla fyra döttrarna som under några minuter sammanstrålade på idrottsplatsen. Äldsta dottern jobbade för en gångs skull inte och kom ut en sväng till Stigtomta.

Systrarna Jansson

När vi stojat färdigt bland lotterier, fikaförsäljning, ponnyridning, pilkastning och annat så putsade vi till oss för vidare firande hos bekanta i storstaden Nyköping. Till barnens stora och odelade glädje blev det poolbad ett par gånger om innan festen ebbade ut framåt småtimmarna.

Jordgubbstårta i specialutförande
Poolhäng

Knappt hade midsommardagen börjat innan det var dags för nästa kalas. Halva släkten fyller år i juni och min äldsta syster tog tag i det hela genom att bjuda in till ett gemensamt firande där även februari-födelsedagar firades... :-)

Hustrun och döttrarna Jansson samlade runt två mobiltelefoner
Sedan skulle det hystas kubb

Jag har naturligtvis fler bilder från denna midsommarhelg men de gör sig nog bäst i familjealbumet. Kanske skulle det vara så även med de nu publicerade bilderna eftersom de inte har särskilt tydliga fotografiska ambitioner. Nu tar vi ny sats mot högsommaren och ännu mer gräspollen som förhoppningsvis sköljs undan då och då av stilla sommarregn! :-)

4 kommentarer:

 1. Ser ut som om du haft en fin midsommar med familjen :) härliga bilder med lite fart i, bollar och plask osv! Fin bild på dina döttrar också, extra bra i s/v (porträtt blir ju ofta det, i mitt tyckte).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, jag lyckades med lite "actionfotografering" trots att det inte var i sammanhang man normalt förknippar med action. :-)

   En stor fördel med svartvitt är att man kan dölja färgglada detaljer i bakgrunden som stör. En sak jag upptäckt och kan uppskatta. Jag har fortfarande inte tittat på min DVD-utbildning från Moderskeppet ("Svartvitt i Photoshop".) Jag gissar att jag skulle lära mig mycket av denna kurs och måste ta mig tid att kolla den. Det får bli efter fotbolls-VM... ;-)

   Radera
 2. Nu blev jag lite (läs mycket), sugen på jordgubbstårta. Fin bild på de fyra döttrarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jordgubbstårta är aldrig fel! :-)

   Tack, bilden på tjejerna blev helt OK. Tyvärr räckte inte skärpedjupet riktigt hela vägen då Ida längst bak till vänster är lite suddig. Typiskt, eftersom jag gick upp på bländarvalet en aning för att inte ha "lövtunt" skärpedjup.

   Radera