fredag 13 juni 2014

Sommarlov!

En titt ett år tillbaka på bloggen och ämnet var identiskt med dagens inlägg. Skolavslutning! De senaste åren har Stigtomta Skola fått arrangera avslutningen inne i gymnastiksalen lite för många gånger. Detta görs bara om vädret absolut inte tillåter att man är utomhus med alla instrument, elektronik med mera. Årets upplaga har haft väderhotet över sig flera dagar men i morse tog skolledningen beslut om att man skulle våga sig på att vara utomhus. Bra, annars är endast föräldrar och anhöriga till avgångsklassen (sexorna) välkomna in i gymnastiksalen. Det handlar om utrymmesskäl men också brandföreskrifter, vilket bör och ska respekteras.

Ballonger som väntar på att släppas fria
Gitarrer som väntar på att spelas
Noter som väntar på att läsas

Stigtomta Skola är stor, över 300 elever går här från förskoleklass till årskurs 6. Avslutningarna blir där efter, många uppträdanden blir det. De senaste 2-3 åren har man ändå lyckats hålla det till uthärdliga 1 timme. Annat var det för ytterligare något år sedan då "rekordet" närmade sig 2 timmar. Tänk hur outhärdligt det måste ha varit för barnen att sitta på mörka presenningar i grytan mellan skolbyggnaderna om solen gassade och det var 25 grader varmt.

Barnen samlas i mitten medan alla anhöriga flockas i kanterna av gräsytan
Stolt vajar vår svenska fana

I år var det ingen risk för värmeslag. Jag fick t.o.m. dra på mig en stickad tröja över den kortärmade skjortan efter en stund. Några regnstänk föl då och då. Inte förrän vi brutit upp och var några hundratal meter hemifrån började det regna på allvar. Hoppas nu att Nyköpings gymnasiestudenter slipper ösregn vid utspringet som ifjol.

Paraplyerna kom fram under skolavslutningen

Mina två yngsta döttrar hann uppträda ett par gånger var. Och även om äldsta dottern tagit studenten för ett par år sedan kan vi redan nu börja förbereda nästa dotters student som är om exakt ett år. Det är en hektisk dag för många anhöriga och en fjärrstyrd men lycklig dag för många barn och ungdomar när skolan är slut. För gott eller över ett sommarlov.

Uppträdande under skolavslutningen på Stigtomta Skola

Jag har tagit många skolavslutningskort under åren. Och för varje år som gått har antalet systemkameror ökat i händerna på de som står bredvid och tittar på. Jag hoppas att jag detta år hittat några nya motiv och infallsvinklar för bilderna. Man lär så länge man lever! :-)

Ha en fantastisk dag!

2 kommentarer:

  1. Man blir glad av att bara se bilderna. Det är något speciellt med skolavslutningar och alla sommarsånger som hör till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt Stefan! Det är något speciellt med skolavslutningar. I år blev det ingen titt när studenterna stojade ut från skolan men i de sammanhangen har jag svårt att inte bli en aning påverkad av deras genuina glädje och känslor.

      Radera