onsdag 4 juni 2014

Kyrkesund & Härön

Fredagens besök på västra kanten av Tjörn i Kyrkesund och ute på Härön i sommarvärme och strålande solsken omfamnade alla mina sinnen och gav nästan rysningar av välbehag. Jag blev totalt hänförd och betagen. Att då rätt kunna bedöma bilderna jag tog blir svårt, ja nästan omöjligt, för mig nu i efterhand. Är det mina egna intryck och upplevelser av platserna som naggar mitt omdöme i kanten? Är jag ens i närheten av att lyckas återge något av landskapets bedårande skönhet? Och i min iver att dela med mig av det vackra kan jag kanske ha snubblat på utrustningsvalen (objektiv) samt tekniken (bländaröppning m.m.) Jag hade en tanke på att de gamla fiskebryggorna och husen skulle göra sig bra i grynings- eller skymningsljus eller till och med i grådassigt väder och svartvitt utförande. Nu har den blå himlen och det vackra vädret styrt mig att presentera samtliga bilder i färg och omständigheterna gjorde att ett mitt-på-dagen-besök var det enda tänkbara denna premiärtur.

Klassiska bodar som varit med på många bilder från Kyrkesund
Bryggan på Kyrkesundssidan och Härön på andra sidan vattnet

Mitt ursprungliga mål, och ett bevis för hur lite jag vet om dessa västkust-idyller, var Kyrkesund. Som tur var hade min syster och svåger koll på att man kunde ta färja över till Härön som ligger två stenkast bort. Västtrafik kör denna sträcka så mitt gamla kort laddat med pengar sedan förra vintern funkade utmärkt som betalningsmedel. Och "färjan" var en fiskebåt som nu kommit till bättre nytta.

Båten som går regelbundet över det smala sundet mellan Kyrkesund och Härön

Vill man ha något spännande att titta på har jag tipsats om segeltävlingen Tjörn Runt. Den tredje lördagen i augusti går den av stapeln och de som vågar segla snävaste vägen runt Tjörn tar sig fram i det smala sundet innanför Härön. Jag har fått berättat för mig att det kan bli ganska dramatiska seglingar som kan ses från Tjörnstranden av den nyfikne.

De två yngsta döttrarna klättrade glatt upp i bergen på Härön

Jag skäms när jag nu berättar att vi ostkustbor var inställda på kalla vindar eftersom vi dagarna innan ankomsten till västkusten haft nordanvindens kyla i ansiktet. Vi fick alltså med oss en ryggsäck med jackor på denna utflykt men inte en droppe vatten... Vi svettade oss fram på gångvägar och stigar och där vattenflaskorna skulle ha varit låg istället ihopknycklade jackor.

En del av strandlinjen på Härön (den östra delen) hade asfalterad gångväg
En djupdykning i rabatten för denna vidvinkelbild

Under dagen använde jag samtliga medföljande objektiv. Det långa teleobjektivet användes inte förrän i Skärhamn (de bilderna kommer i ett framtida inlägg) men vidvinkelzoomen, normalobjektivet, macrot och 135 mm-teleobjektivet fick alla jobba denna fredag. De flesta bilderna är dessutom tagna med ett polarisationsfilter fäst ute på ytterkanten av objektiven.

Många hus på västkusten är målade i vitt

Jag har efter besöket läst en del på Wikipedia om Kyrkesund och Härön. Ingen av platserna har särskilt många bofasta utan de flesta husen är att betrakta som fritidshus. Nu när vi gick mellan husen var det mycket aktivitet i form av trädgårdspyssel och målning men en och annan sommarstugebesökare tog det också lugn och satt och läste och njöt av det förträffliga vädret.

Vi kom fram till ett naturreservat
Kohagen ledde oss vidare innan vi tog oss upp på de kala bergen
De yngsta döttrarna med havsvindarna som sällskap

Besöket på Härön blev ett par timmar långt. Vattenbristen var en av de bidragande orsakerna till valet att åka tillbaka mot mer civiliserade trakter. Kiosker lyste med sin frånvaro även om jag tror att det låg en större restaurang vid vattenlinjen men den såg inte ut att ha öppnat för säsongen.

Ett gammalt jordbruksredskap

Som jag redan skrivit så fotade jag för allt vad tygeln höll. Ändå vill jag påstå att jag tog mig tid att ta in omgivningarna. Det kan annars lätt bli så att man endast minns hur saker och ting såg ut genom kamerasökarens lilla hål. Att återkomma till platser flera gånger tror jag tveklöst ger bättre bilder och ett mer selektivt urval av motiv men också intressanta ljus- och väder-variationer.

Bondsyrenerna blommar även i skärgården

Även om ovanstående bild (och den nästkommande) är fotograferade med någorlunda kort skärpedjup så handlade det mestadels om mindre bländaröppningar för att återge landskapet med större skärpedjup. I några enstaka fall har jag valt "halvlångt" skärpedjup vilket är något jag borde träna mer på att hitta en balans i när bilder ska tas.

Trädgårdsprydnad

När de övriga i sällskapet gick ner till båtbryggan för att invänta Västtrafik-båten så hann jag ta gångvägen några hundra meter i sydlig riktning. Det gav ytterligare ett gäng bilder på minneskortet i kameran.

Vy in mot bodarna i Kyrkesund
Bergen blommar på öarna just nu

Jag har klämt in hela 19 bilder i detta inlägg men utöver dessa har jag redigerat 30 bilder som jag lagt ut på mitt Flickr-konto. Du kommer till dessa bilder HÄR. Urvalet till blogginlägget kontra vilka som återfinns på Flickr är inte något jag kan förklara djupare utan det har sammantaget blivit de bilder jag tyckt varit bäst (eller mindre dåliga om jag ska vara lite återhållsam i min hållning.)

Segelbåtar i det smala vattnet mellan Kyrkesund och Härön
Det stora röda huset är vad jag förstår en restaurang

Västkusten bjuder på ett landskap som tilltalar mig. I alla fall är de kala klipporna och båtlivet inbjudande under sommarmånaderna. Jag förstår ju att det kan vara äckligt kärvt när vinterhalvåret kommer och vindarna piskar upp saltvattnet. Hur det har varit för fiskarna förr i tiden under de kallare månaderna kan jag knappast föreställa mig. Vi tycker det är en idyll men för andra människor under andra omständigheter har det nog varit en kamp för överlevnaden.

Fin gammal båt utanför bryggan i Kyrkesund

Jag avrundar med en bild på Tjörns kommunvapen, vackert utsträckt i de varma försommarvindarna. Nästa blogginlägg kommer att ta oss vidare söderut ner till Skärhamn där kaffe och glass fick ge nytt liv i våra kroppar och som sedan följdes av en promenad ut på västkustklipporna.

Tjörns kommunvapen vajar i vinden


På återhörande!

6 kommentarer:

 1. Västkusten för mig är karga klippor i olika storlekar och färgglada hus och samhällen samt en sol som alltid (!?) lyser. Med dina bilder har jag fått det bekräftat, men du har även tillfört detaljbilder vilket man inte ser så ofta annars. Ser fram emot mera bildbevis, oavsett om de bekräftar eller motsäger mina villfarelser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tittar noga nere i vattnet på bild nr 1 så ser du ytterligare ett bevis på att alla fördomar man kan ha om västkusten stämmer. Maneter... Och solskenet är lite bedrägligt, jag tror nog att vi med kameror håller oss inomhus när regnet kommer på västkusten eftersom det regnar så in i bängen då. ;-)

   Radera
 2. Härliga sommabilder Kul att verkligheten och upplevelsen tog över fotograferandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tack, det kan tydligen inträffa! På fotbollsplanerna har jag nog sett det mesta och kan bibehålla koncentrationen på fotograferandet men naturen och omgivningarna kan fortfarande överraska. Tydligen. :-)

   Radera
 3. Ahhh, svensk sommar i all sin prakt.

  Din beskrivning och bilderna gör området till ett tänkbart semestermål i framtiden. Är dock väl medveten om att vårt vackra land har sina tjusningar i vilket väderstreck man än ställer färden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Västkusten tillhör inte de vädersäkraste platserna. Eller snarare uttryckt så är det ganska säkert att det regnar en hel del på västkusten. Vi hade tur med vädret vilket trots allt gav lyster åt Tjörn-besöket. :-)

   Radera