tisdag 10 juni 2014

Tele-promenad

Efter en insats i den egna trädgården (häckklippning) så tyckte jag att det minsann kunde vara läge för en promenad. När klockan tickat några minuter över 8 på kvällen var den värsta värmen borta och det blev en fenomenalt fin sommarkväll. Jag skruvade på teleobjektivet (100-400 mm) och gav mig ut. Över TGOJ-banan styrdes mina steg och sedan gick jag fram till Åsby där jag vek av västerut på den lilla vägen som leder ut över gärdena och in i en kohage.

Bofinken sjöng ganska förnöjt i granen
Den lilla vägen bildar en rygg över gärdena
Fodermajsen står på rad bredvid den lilla vägen

Det var inte bara unga majsplantor som kantade min väg. Åtskilliga tofsvipor for omkring i skyn och några jagade märkligt bland björkar och ekar i kohagen. Kan inte minnas att jag sett dem göra så tidigare men å andra sidan brukar jag bara spana in dem över de stora åkrarna vid Stora Ramshult här hemmakring. Nu blir det ingen bild på någon av tofsviporna eller på den trana jag till slut lyckades skrämma upp eftersom jag inte riktigt tycker att de bilderna håller måttet.

Blåklinten i vägkanten stod lite ensam
Ruggen med blommor lystes upp lång väg av kvällssolen
En tistel har en viss typ av skönhet. Trots allt.

Jag gick nedåt i bortre änden av den lilla vägen och följde häststigen som gjorts i kanten av den dikade bäcken. På andra sidan bäcken (som rinner ut i Hallbosjön) stannade de betande kossorna upp när jag närmade mig och tittade mycket nyfiket på mig. Jag tittade tillbaka.

Hon har en fin uppsyn och en lika fin pannlugg...

När jag vände mig upp mot den väg där jag nyss gått såg jag ett ensamt träd på ryggen av åkrarna och det får bli nästa motiv. En dunkel och svartvit konvertering beskriver kanske inte försommarkvällens charm men jag lät bilden få denna form i alla fall. Sett utanför detta sammanhang kanske den skulle göra sig bättre på det sätt den nu bildbehandlats?

Ett ensamt träd uppe vid vägkanten

Efter en timme var jag åter på väg att kliva upp över TGOJ-banan. En titt till vänster och en avslutande bild på grusvägen som går parallellt med järnvägsspåret på dess södra sida.

Ett motiv som setts tidigare här i bloggen

Inga kioskvältare bland kvällens bilder. Bara några enkla motiv i den fina sommarkvällen i utkanten av Stigtomta. Det räcker väldigt långt för mig i alla fall! :-)

8 kommentarer:

 1. Den lilla vägen på bild nummer två har säkerligen en spännande historia.
  Varför anlades den, när anlades den och för vilka?
  Även en liten undanskymd väg väcker tankar. Kanske jag har snöat in på gamla miljöer och dess historia, men det är spännande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det så enkelt att det är en väg för bonden att ta sig fram mellan åkerlapparna. Min promenad tar stopp vid en taggtråd som markerar att det är kossornas territorium men spåren fortsätter in mot en eksamling på en kulle. Med lite fantasi skulle man också kunna tänka sig att det funnits någon sorts byggnad där det nu är en massa lövträd.

   För övrigt är Hembygdsföreningen i Stigtomta ganska duktiga att markera med små plåtskyltar där gamla torp och byggnader funnits. I den mån de känner till platserna, vill säga.

   Radera
 2. Vad söt hon är kossan, med gräset hängande i mungipan. Jag gillar kossor med ett kraftigt staket emellan. Nu är ju din fru ko hornlös, men... i generna spår av de anlag hon en gång haft och hon vet nog instinktivt hur man stångas. ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska nog ha en viss respekt för alla stora och tunga djur. Hur snälla de än är finns risken att de trycker till även om det inte är med avsikt att skada
   Kvigor sägs vara lite lynniga, dessa mjölkkor såg trögt sympatiska ut. Jag var dessutom mycket trygg med både taggtråd och bäck mellan mig och kossorna. :-)

   Radera
 3. Fina sommarbilder, det är så härligt att vara ute just nu! :) Jag tycker absolut att det ensamma trädet gör sig bättre i s/v, det skapar en dramatisk känsla i bilden. Tror även sista bilden, som är väldigt stämningsfull, hade fungerat fint i svartvit konvertering...det känns som om jag har tjatat om det ett par gånger nu - men jag tycker att du ska visa fler svartvita bilder :) många av dina motiv skulle göra sig mkt bra i den formen! Men smaken är som baken, förstås. På tal om smak, jag har stajlat om hemsidan lite, så gå gärna in och kika och säg vad du tycker om det nya utseendet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du påminner mig om en av mina självpåtagna uppgifter; att jobba mer med svartvitt! :-)

   När jag surfade in på din sida för ett par kvällar sedan såg jag förändringen men skrev aldrig något om vad jag tyckte (mest för att jag inte kom på någon naturlig plats för den typen av kommentar.) Nu när du uppmanar mig ska jag naturligtvis ge respons i en kommentar på din hemsida!

   Radera
 4. Vad är bättre an kossor och fågelsång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är i alla fall väldigt mycket svensk sommar! :-)

   Radera