onsdag 25 juni 2014

Utmanad av utrustningen

Det här inlägget skulle kunna handla om avslutningsdagen på fotbollsskolan som ännu en gång genomförts i Stigtomta IF:s regi. Flera av bilderna illustrerar just detta. Tidigare år har jag varit mycket engagerad i denna fyradagarsövning men sedan jag träffade väggen i inledningen av förra året har jag försökt att dra ner på mitt föreningsengagemang och har nu bara skött träningsplaneringen för de unga ledarna och de ännu yngre deltagarna. Nej, dagens inlägg ska handla om att inte göra det lätt för sig.

Panoramabild för Stigtomta IP och fotbollsskoleavslutningen. 6 bilder kombinerade.

Under de senaste åren har jag sparat och gnetat för att få ihop en hyfsad kamerautrustning. Nästan allt är köpt begagnat men består ändå av ganska schyssta Canon-grejor (en gång i tiden.) Eventuellt kanske möjligtvis blir det en liten solresa under årets semester och då törs jag inte ta med mig den kamerautrustning jag ur fotografiskt perspektiv skulle vilja ha i packningen. Det skulle dessutom bli för tungt. Dags att damma av min Canon 50D med kit-zoomen 18-200 mm samt det enklare 50 mm-objektivet som var de första digitala grejorna jag köpte 2009.

Hasselnötterna ska få växa till sig. 50 mm-objektivet med en 13 mm mellanring.

Nackdelen med zoom-objektivet är att det aldrig blir riktigt skarpt. Däremot har det inbyggd bildstabilisering och är grymt flexibelt i sitt omfång. Och det plastiga 50 mm-objektivet är riktigt bra om man står ut med att fokusmotorn låter som en skördetröska. Tar jag med mig en eller två mellanringar kan jag ta närbilder och då blir detta en kompromiss som jag kan leva med. Dock krävs en del fix och trix i Photoshop för att framkalla bilderna till en någorlunda godtagbar nivå. Dynamiken i den gamla kamerans sensor är inte bra, och bruset gör sig påmint redan vid ISO 400. Fotar jag i råformat finns ändå en hel del att hämta ur bildfilerna.

Barnen på fotbollsskolan skulle få Festis och...
...grillkorv dagen till ära.


Ett kul återseende skedde utanför fotbollsplanen idag. Tollaren Sapp har växt till sig sedan jag såg honom första gången. I början av april 2013 fotade jag Sapp när han var 9 veckor. Hans blivande husse och matte var utomlands och ville ha några bilder på den lilla hundgrabben. Nu träffar jag Sapp regelbundet (han brukar följa med sin matte till hennes jobb där jag också håller till) men det blir liksom inte av att fota honom. Idag tog jag chansen!

Då. 9 veckor gammal Sapp.
Nu. Vuxen och ståtlig Sapp.
Då. Trubbnosig liten valp. (Bilden är spegelvänd för bäst jämförelse)
Nu. Samma teckning över nos och panna men inte lika lurvig.

Jag skiftade optik några gånger under kvällens fotografiska övningar med kameran jag sällan använder och objektiven som alltid ligger kvar i fotoväskan. Bäst av de två är ändå 50 mm-objektivet men det kräver att man masar sig till rätt position vilket är ett stående moment när man använder fast optik. Det är ändå något jag tidigt valt när jag köpt objektiv eftersom de i regel är skarpare än zoom-objektiv. Tyvärr gäller det även mitt 100-400 mm-tele men det gillar jag så himla mycket ändå (framförallt vid fotbollsfotografering.)


Korvkön på Stigtomta IP
Deltagare och ledare i en av fotbollsskolans tjejgrupper
Näst yngsta dottern till vänster. Här hann jag förbereda mig lite innan bilden togs...
...men här sprang grabbarna fram och ville bli fotade när jag inte var beredd.

Jag avrundar med ytterligare ett par fotbollsskolebilder. Mest för att jag kan peka på att med dessa två bilder är dokumenteringen komplett! ;-) Jag har fotat fotbollsskolan varje år i snart 10 år men det tenderar till att bli likadana bilder år från år. Nu har inte föreningen mer plats på sin hemsida för bilder (minnesutrymmet är fullt...) så dessa bilder är mest för min egen skull.

Näst äldsta dottern delar ut diplom till sin grupp med 7-åringar.
90 barn deltog i år och 17 ledare var involverade i fotbollsskolan.

Jag gör mig redo att finslipa min reunion med den något ålderstigna kamerautrustning. Det är i alla fall inte analog utrustning med film och separat ljusmätning vilket jag tackar för!

2 kommentarer:

 1. Innan jag såg läste texten under bilden med festisarna trodde jag det var...ja, vadå?
  Häftigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Festisarna gick jag runt några gånger innan jag fotade. Det var något intressant med det enhetliga i kartongernas placering och sugrörens spretighet.

   Radera