tisdag 22 juli 2014

Ett Canon 50D-inlägg

Om jag skulle vara riktigt retro borde jag ta fram min gamla analoga Canon A-1, fota en rulle, lämna in för framkallning, scanna in resultatet och därefter visa här på bloggen. Två saker förhindrar mig från detta. Dels har kameran något mystiskt fel som gör att den käkar batteri så fort den får chansen, dels har jag varken lust eller tid. Nu får det bli några bilder med min 50D istället. Och med hastigheten i dagens teknikutveckling kan även den kameran anses uråldrig och en aning retro...

Min  50D har fått luftas ovanligt mycket den senaste tiden. Detta för att den är tänkt som resesällskap inom kort, tillsammans med 18-200 mm-kitobjektivet och det billigare 50 mm/1,8. Priset begagnat för detta idag skulle ligga på ca 4000 kronor. Inköpspriset för mig var drygt 18000 riksdaler sommaren 2009. Det går fort utför.

Det billiga 50 mm-objektivet är skarpt men enkelt vilket kan ses på den 5-kantiga bokehn i bakgrunden.

För ett par veckor sedan hade jag med mig kameran och "superzoomen" till badplatsen. Med stor tur, tycker jag åtminstone själv, fick jag till nedanstående bild. Tagen på ganska nära håll vilket gjorde att ljusmätningen gick på ansiktet och gjorde bakgrunden helt utfrätt. Dessutom använde jag den inbyggda blixten, vilket saknas på mina andra "dyrare" kameror. Jag visar bilden helt obehandlad först, jag har endast förminskat den i storlek, och sedan i en svartvit version där det enda jag gjort förutom kontrastförstärkning är att klona bort den mörka strimman till höger om Alvas huvud.

Rakt ut ur kameran, Canon 50D med 18-200 mm kitobjektiv och inbyggd blixt
Svartvit version


Jag tog med mig kameran, det enkla normalobjektivet och en 21 mm-mellanring härom kvällen på promenad. Först följer en trave macrobilder där både blommor och insekter fick utgöra motiv. Kombinationen normalobjektiv och mellanring är riktigt funktionell även om fokusplanet är ytterst begränsat.


När jag på promenaden vände runt och började gå mot solnedgången skruvade jag bort mellanringen och gav mig hän åt mer landskapsbeskrivande fotografering. Motljus är aldrig fel, eller? ;-)
Med en halvtimme kvar innan solnedgången gömde sig solen bakom en samling moln. Effekten var iögonfallande och jag försöker här tolka den med hjälp av kameran och några tag i Photoshop. Jag underexponerade medvetet när jag tog bilderna och hoppades kunna lyfta fram några detaljer ur de mörka partierna längst marken. Hellre det än att ha utfrätta partier i himlen som inte skulle kunna räddas i efterhand.
Jag avslutar med en sommarbild där kameran fick hjälp av superzoomen, brännvidd ungefär 135 mm och bländare 5,6. Lovisas nagelmålning är inte perfekt, men det ska det inte behöva vara heller. Tycker jag.Sommaren fortsätter! Efter några timmar med regnskurar klarnar himlen åter och den kletiga värmen gör sig påmind. Biter ihop och ser fram emot ett kvällsdopp.

4 kommentarer:

 1. Som vanligt ett stabilt gäng med bilder med sommaren i fokus (!). Himmelsilhuetter med Guds fingrar som pekar ner i marken gör sig alltid bra på bild, och givetvis även dina, trevligt! Lite kul att du nämner ordet retro, har testat på det själv de senaste dagarna. Har kommit över en av Nikons tidigare Pro-maskiner av årsmodell 2005 för en mycket billig peng. Med APS-sensor och en mycket pålitlig AF i 8 rutor/s så hoppas jag att den komplettera mina övriga hus i framförallt sommar-sportsammanhang, de första testerna har fallit förvånansvärt väl ut! Det kommer mer om detta på mina bloggar framöver...
  Kör hårt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket att hämta ur de äldre sensorerna. Många pratar sig varma om t.ex. Canons ursprungliga fullformatare 5D. Långsam som satan men med något visst i pixlarna. Nu vet jag inte vilken Nikon du köpt men de har flera fina föregångare till dagens kameror och både D200, D300 och D700-serierna har något att erbjuda än idag. Vet man bara begränsningarna och hittar styrkorna kan man locka fram underbara bilder med de flesta kamerorna.

   Tack förresten :-)

   Radera
  2. Sant. I detta fallet är det en D2Hs som förutom bra AF och många bilder i sekunden har handhavandet jag vill åt. Stor, tung och rejäla reglage likt mina andra hus. Nackdelen med en sensor på 4MP går att leva med om man mestadels tar bilder till blogg eller inte beskär i nån större omfattning.
   Hoppas jag! Och för 900:- kan man inte få allt... ;-)
   Kommer nog att göra ett teknik-inlägg i ämnet så småningom.
   /J

   Radera
  3. Spännande! Ser fram emot att få höra mer om huset, live eller i en blogg nära mig... :-)

   Radera