fredag 25 juli 2014

Frukostlasse

Mitt alterego i sportsammanhang är Fotbollslasse. Under det namnet bloggar jag och visar idrottsbilder. Efter förmiddagens övningar med kameran och i Photoshop får jag väl istället kalla mig Frukostlasse...

Det blir faktiskt bara en bild i detta inlägg. Det hör inte till vanligheterna. Och du kan kalla det #selfie om du vill. Jag har med hjälp av 4 olika bilder skapat nedanstående bild i Photoshop. Tekniken är tydligen vanlig och väldigt kraftfull men jag har stått utanför denna typ av bildbehandling tidigare. En grundkurs i Photoshop, som jag köpt från Moderskeppet, har på ett jättebra sätt fyllt kunskapsluckan. Tekniken kan som i detta fall användas för att leka med men kan också göra stor nytta i andra sammanhang. Inte i sport- och naturfoto (måste vara dokumentär enligt min och alla andras mening) men i den typ av fotografering och bildbehandling jag numera försöker hålla på med i mitt arbete på en marknadsavdelning passar tekniken perfekt. Reklam är fantastisk! ;-)

Frukostlasse

Jag hoppas att jag inte missat någon hand eller fot på bilden. Ett par fötter höll på att glömmas bort men det upptäckte jag i sista sekund. Och en femte bild tog jag men där hade jag inte tänkt till och den Frukostlasse kunde inte smältas ihop med de övriga. Därför är det en kvartett, ingen kvintett. Denna gång. Tyvärr har min Canon 5D bara en 2 sekundersfördröjning så jag har istället använt en fjärrutlösare (IR) som jag synligt "viftar" med på bilderna. Den är lite kinkig denna fjärrutlösare så den måste alltid riktas rakt mot kameran för att funka. Radiostyrning skulle vara bättre men är så himla mycket dyrare.

Nu; betala räkningar och sedan ut i värmen!

14 kommentarer:

 1. Hej Lasse,

  Du har i och för sig även en 10 sekunders självutlösare på din 5D. ;-)

  Hälsar vänligen
  Hasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättning mittåt. Tack Hasse, det stämmer nu när jag tittar ordentligt! Dags att börja läsa manualen... :-/ Jag har tänkt att eftersom det står "2" i fönstret då jag väljer 2-sekundersfördröjningen och ingenting alls för den andra fördröjningssymbolen att den inställningen endast varit för att kameran ska lyda fjärrutlösaren. Tokigt av mig. Nu måste jag ta om hela bildserien så att den ser snyggare ut förutan min hand som håller i en liten mojäng... :P

   Dock glad för påpekandet eftersom 2 sekunder inte riktigt räcker för att hinna vara med på bilderna själv! :-)

   Radera
 2. Glömde skriva att det var en kul bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den också! Så kul det nu kan bli när jag själv är med ;-)

   Radera
 3. Har stundtals undrat hur du hinner med allt. Jobb, familj, fotopromenader, Lokalsporten, bloggen osv osv. Nu trillade poletten ner...
  Måste nog testa att ha åtminstone en till av mig själv, som jag kan skicka till jobbet varje dag så slipper jag själv! ;-)
  Kul idé!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloning? Japp :-) Jag hinner tyvärr inte allt trots detta. Underhållet av hus och tomt är en ständig källa till ett allt sämre samvete... Den femte Lasse saknas! :-/

   Radera
 4. Kul. Jag gjorde ett gäng klonbilder för några år sedan. Kanske är det dags för en ny. Din version funkar ju bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jo det där med lagermasker och penslar har hittills varit oprövat från min sida men det är kul att lära sig något nytt. Nyttan i detta fall är obefintlig men i andra sammanhang vet jag med mig att det ger mig verktyg som kommer till praktisk användning.

   Radera
 5. Haha....skrattade högt när jag såg bilden. Så jäkla bra och roligt gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Björn, idén kom över mig häromdagen när jag såg ett avsnitt i Photoshop-utbildningen jag skaffat. Tyvärr missade jag en bild som inte gick att jobba vidare med. Får förädla konceptet och komma med något mer montage så småningom! :-)

   Radera
 6. Hahaha!
  Kul som fan! Bra gjort tycker jag!
  Och du, radiostyrning finns på Scandinavian Photo för det facila priset av 495:-

  Mvh
  Mårten

  SvaraRadera
 7. Tack Mårten! Har inte handlat av Scandinavian Photo och priset du beskriver är ju väldigt överkomligt. Får kolla in detta lite närmare! :-)

  SvaraRadera
 8. Den var bra Lasse.
  Älskar själv Photoshop...till frugans glädje eller förtvivlan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och tänk vad man kan få till i den digitala världen... :-)

   Radera