måndag 21 juli 2014

Nyköping, en jättetidig lördagsmorgon

Efter lördagsmorgonens start ute på kanotstadion var jag tillbaka på fastlandet innan klockan blivit 05.00. Solen kom upp även denna dag, skönt, och jag kunde lämna över ansvaret för dess fortsatta himlafärd till andra. Jag tyckte inte det var läge att sätta mig i bilen och åka hem redan, jag hade trots allt pinat mig upp och kunde gott och väl dra nytta av stillheten på stadens gator för att i lugn och ro strosa runt med kameran en stund till.

Nyköpings hamn

Som jag skrev i mitt förra inlägg blev jag inte riktigt nöjd med några av bilderna jag tog denna morgon. Kanske för att jag hade andra förväntningar men förmodligen också för att jag inte alls känner mig lika hemma i denna typ av fotografering. Sport/action och macro i naturen ger mig det jag gillar mest helt enkelt. Men om några bilder ska klassas som godtagbara är det dagens första och sista i detta inlägg.

Storhusqvarn

Jag spatserade omkring med vidvinkelzoomen. Ett fint walkaround-objektiv även om det gärna fått vara ljusstarkare, bländare 4.0, och i de vidvinkligaste delarna ger det mycket förvrängningar när man fotar räta vertikala linjer. Kan funka ändå men det gäller att se upp.

Tomt på uteserveringarna klockan 05.00.

Jag var inte ensam ute i ottan. En lättklädd herre dök upp och rev igenom alla soptunnor nere i hamnområdet i sin jakt på pantbara burkar och flaskor. Vid de gamla fina hamnbodarna satt en herre och rökte, inte bara en cigarett utan även fisk eftersom det pyrde alldeles väldigt från rökeriets skorsten. Hade jag haft mod skulle jag naturligtvis gått fram och både pratat med honom och fotat. Uppe vid Folkhögskolan stötte jag ihop med tidningsbudet som hade sitt jobb att sköta. Men i övrigt var det tomt på människor i staden.

Morgonsol mellan hamnbodarna

Jag sökte mig upp längst ån. Samma väg som härom dagen då familjen var med till hamnen och barnen fick glass. Ett femtielfte försök att ge fotografiskt liv åt den omgjorda silon i hamnen...

Silon speglar sig i Nyköpingsån

Och ännu ett av alla dessa bilder på Nyköpings hus. Jag har väl ingen bild på slottet i tidigt sommarljus så det är väl det som skiljer denna bild från alla andra jag tidigare tagit. Lite för stora skillnader i bildens ljusa och mörka partier och det är gränsfall att det är lite utfrätt i de ljusa partierna, tyvärr.

Slottet speglar sig i åns vatten. Snyggt och prydligt.

När jag kom fram till NK-villan vek jag av mot Allhelgonakyrkan. Strosade mest planlöst omkring. Jag tog en hel del bilder men det blev inte mycket med dem. I alla fall inte tillräckligt intressanta för att visa upp för omvärlden. Men några av dem har jag sparat på hårddisken då de kan vara intressanta om 10, 20 eller 30 år. Tidsdokument, alltså.

Prosten Pihls gård

Bilden här ovan på Prosten Pihls gård har jag duttat och pillat med länge för att ljusa upp fasaden men för att försöka bibehålla teckningen av molnen på himlen. Jag vet inte, kanske är det acceptabelt även om fasaden fortfarande ser lite murrig och dyster ut.

Gaveln på det gamla residenset vid Nyköpings hus

Cirkeln, eller vad jag nu gått i för geometriskt mönster, var sluten och jag hamnade åter i den folktomma hamnen. Den nyrenoverade kajen såg oförskämt fräsch ut trots fredagskvällens partyrester i form av cigarettpaket, tomflaskor och skräp. Kajorna hade i alla fall något att undersöka. Jag tömde i mig ytterligare en kopp kaffe innan jag hoppade in i bilen och då var klockan straxt efter 06.00. Timmarnas promenad gav tyvärr allt för värkande höfter och det slog mig med våldsam kraft att någon fjällvandring lär jag aldrig kunna göra...

En folktom men cool avslutning på lördagsmorgonens photowalk

Priset för den tidiga morgonen blev att jag vid lunchtid somnade in och sov bort några eftermiddagstimmar. Gott så eftersom det mulnade och kom hela 2 mm regn hemma i Stigtomta. Det är de första regndroppar vi fått sedan slutet av juni och nu har det kanske kommit bortåt 10 mm sammanlagt sedan i maj. Potatisodlaren lär inte jubla över dagens regndroppar...

Peace out!

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack! Jag kan själv tycka att de är gjorda förut, både av mig och andra. I naturen blir i princip varje bild unik. Men delar av Nyköping har lite estetik att erbjuda i alla fall.

      Radera