tisdag 15 juli 2014

Lite försumlig

Jag har nog slarvat lite de senaste veckorna när det kommer till regelbundna och långa promenader. Nog för att jag varit ute och gått men det har oftast blivit kortare rundor. Nu känner jag tyvärr av ett par dagars långpromenader i höfterna... De blir knappast bättre av att jag håller mig stilla så det är bara att bita ihop och traska på. Idag hade det kunnat bli en tidig promenad då jag vaknade onödigt tidigt och kunde inte riktigt somna om. Men med tanke på att barnen skulle väckas en viss tid och få sin frukost höll jag mig kvar hemma ett tag till.

Asplöv

Igår snubblade jag över en större vetenskaplig upptäckt. Typ. Nu har jag identifierat en av planetens mest spretiga organismer, körsbärsträdet! Finns det en enda gren eller pinne på ett körsbärsträd som växer i harmoni och symmetri med omgivningen? Nej.

Blåklockor på kyrkogårdsmuren

Efter flera års hot om ond bråd död fick trädgårdens körsbärsträd stryka på foten. Angripet av någon slags sjuka (troligtvis inte artros) fick det se sig nedsågat och isärklippt i så små bitar att det gick att stuva in de grövre delarna i vedboden och riset på högen uppe i skogsdelen av tomten. När riset skulle förpassas till den avlägsnare delen av tomten insåg jag att allt spretade något hysteriskt. Tacka vet jag äppel- eller päronträd! Plommonträdet står däremot inte långt efter i spretighet.

Rapsbaggar diggar gult

Den sparade körsbärsstammen ska bli fundament för det solur vi fått efter hustruns föräldrar då de gjorde sig av med sin sommarstuga vid Harhålet. Nu ska jag bara se till att lyckas få ett sågsnitt som är vågrätt, hur det nu ska gå till. Som tur är har jag sparat en stubbe som är uppåt en meter hög så jag lär kunna såga några gånger innan jag är nere och hackar i gräsmattan.

Tuss efter någon utblommad skogsväxt

Hemma på skrivbordet ligger en lista på saker att göra, platser att besöka och roande sysslor för barnen under semestern. Ingen katastrof om listan inte blir helt genomförd men det ger en riktning för de närmaste dagarna. Körsbärsträdskapningen kan i alla fall strykas på listan. "Hängmattan" har jag inte ens skrivit upp men det kanske borde vara vad som skulle stå högst upp?!

Nässelfjäril på nektarjakt
Liten Tåtelsmygare eller Stor Ängssmygare. Det är frågan.

Tänkte t.o.m. sätta barnen i arbete. De ska få använda sina datorkunskaper att lära sig lite om Kroatien. Jag ska bara komma på några lämpliga uppgifter för dem att lösa. :-) Får man göra så? Jag kan tycka att det ger dem lite mer hum om vart vi ska. Själv har jag satt mig på skolbänken men det handlar om att äntligen få tummen ur och titta igenom materialet jag köpte från Moderskeppet tidigt i våras.

Silverfärgad blåvinge

Om det blir lite mer mulet under eftermiddagen har jag ytterligare en uppgift att göra på min lista. Annars kan den bero till en annan dag.

Ha en bra dag!

2 kommentarer:

  1. Härliga fjärilsbilder. Jag väntar på fjärilarna, men det är ont om dem i år. Har det varit för varmt och torrt? Men jag hoppas på andra generationen, trädgården är laddad med nektarfyllda fjärilsmagneter som lavendel, temynta, solhatt, anisisop, bolltistel. Ja, hittar de hit behöver de inte svälta i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Raps- och kålfjärilar har vi gott om likaså är det en del blåvingar men i övrigt lite tunt. Du frestar med mycket för fjärilarna i trädgården så förhoppningsvis kommer de innan blommorna vissnar. Nog för att fjärilar gillar en viss fukt men det går knappast åt mycket för att de ska vara nöjda. Kanske var den relativa kylan runt midsommar en bromskloss.

      Radera