fredag 11 juli 2014

Små retligheter

Jag försöker undvika att de små irritationsmomenten ska få krypa in under skinnet på mig. Igår när det var som varmast packade bilens AC ihop. Trasig, tack för den. Idag när jag tittar igenom lunchens och framförallt kvällens foton ser jag att jag fått ett vasst och distinkt dammkorn på olämpligt ställe på kamerans sensor. Dessa saker går väl att fixa men det kostar pengar...

De gula blommorna i bakgrunden valde jag medvetet som fond

Den mer uthärdliga temperaturen mitt på dagen idag fick mig att ge mig ut på en lunchpromenad. Massor av insekter att ta sikte på med macro-objektivet. Tyvärr blev jag inte nöjd med särskilt många bilder. I nedanstående fall hade jag lite otur som inte lyckades sätta skärpan på det närmsta ögat och därmed faller bilden nästan helt trots trevlig skärpa och fina detaljer för övrigt. Till saken hör att jag höll kameran framför mig på nästan raka armar och tittade in i sökaren från långt håll. Ibland brukar jag göra så för att långsamt komma en insekt så nära som möjligt utan att skrämma den genom att luta mig framåt med hela kroppen. Går det så går det.

Sländan var i alla fall väldigt fin oavsett att skärpan kom lite fel

För att få ett ordentligt avstamp in i semestern tog jag med familjen (exkl. de två äldsta döttrarna) till Nyköpings hamn för att titta till den nya hamnkajen och strosa runt en stund. Mycket, mycket människor runt både caféer och matställen, tacka tusan för det när det var en fin sommarkväll och fredag, men ändå långt mycket färre än vad det brukar vara under onsdagskvällarna när veteranbilarna är på plats. Jag valde medvetet att besöka hamnen en annan kväll än just onsdagar. Man vill se annat än nackhåren på någon motorintresserad gubbe...

Nytt och fint i Nyköpings hamn
Många satt till bords för mat och dryck

Vi nöjde oss med var sin glass som intogs på Aktersnurran. Inget billigt nöje men någon enstaka gång per år får man väl offra en slant på liknande saker.

En fin träbåt med dagens huvudmotiv i bakgrunden

Vi gick runt lite för att jag skulle få några vinklar med kameran mot den ombyggda silon. De bilderna följer alldeles straxt. Tålamod. Först en bild på den tillfälliga konstinstallationen i Nyköpingsåns mynning. En smula tankeväckande då det handlar om den stundande vattenhöjningen p.g.a. miljöförstöringen vi kroniskt ägnar oss åt, vi människor. I all fall har jag tolkat konstverket på det sättet.

Konst i ån och människor till bords i bakgrunden

Nyköpings hus fick en titt också i all hast. Inne på borggården pågick gästabudsspelet för fullt. Det som jag aldrig sett. I år har man äntligen tagit bort det hiskeliga tälttaket som täckt borggården och den enda nackdelen med det är väl att det skulle kunna bli blött på skådespelare och publik om det regnar under någon föreställning. Men det gör det väl inte den närmaste månaden? Jag har ju påbörjat min semester!

Nyköpings hus sedd från andra sidan svandammen
Det gamla slottstornet sett från närmare håll

Idag är de flesta Nyköpingsbilder fotade med vidvinkelzoomet som jag satte ett polarisationsfilter på. Gör himlen lite mer blå och det ser ju trevligt ut. Nu stjäl det visserligen lite ljus men det var ingen större fara eftersom solen inte stod så lågt på himlen när bilderna togs.

Silon har blivit...
...attraktiva lägenheter...
...nere vid hamnen...
...och är inte en grå betongkonstruktion längre!

Jag har alltså suttit och klonat bort den irriterande dammfläcken på alla dessa bilder. Hrmm, måste säkert lämna in kameran för rengöring (dyra pengar) men det får banne mig vänta ett tag till. Och det innebär också ett par resor ner till Canons närmaste serviceverkstad i Linköping. Nästan nästgårds.

Nu laddar vi för en helg med mulet och svalare väder. Tack för den, nu kanske man äntligen kan ta sig ut på en längre promenad :-)


Stay in touch!

2 kommentarer:

 1. Fina reklambilder från Nyköping.
  Visst har man svårt med tanken att den fula silon förvandlats till ett ståtligt höghus. Visst skymmer byggnaden fortfarande solen för många kvällsgäster, men det som skymmer inbringar inte lika mycket ilska idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyköpings skyline har ett fåtal hus att bygga sitt rykte på. De två tornen nere vid Rosvalla, punkthuset på Högbrunn, lasarettet, vattentornet och den gamla silon i hamnen. Typ. Frånsett den kvarglömda containern på silons tak har det blivit en schysst bostadsbyggnad. :-)

   Radera