torsdag 4 april 2013

Allt annat än småfåglar

Världens sämsta fågelskådare tog denna morgon i underbart vårväder en promenad längs den s.k. Salinge-rundan. Förväntningarna pendlade mer mot rådjur när jag gav mig av hemifrån eftersom jag såg ett par sådana i måndags eftermiddag på samma sträcka. Några fyrfota vänner annat än en svart hund i mediumstorlek iakttogs icke denna torsdag. Men desto fler fåglar av större storlekar än de vanliga småfåglarna.

Det är nu vår i luften på riktigt. Flyttfåglarna har äntligen valt att ta sig vidare norrut. Jag försökte utan större framgång att fota lärkorna när de antingen satt på de av snö halvtäckta gärdena eller drillade i skyn som galningar. Gäss och svanar bildade formationer över nejderna. Våra inhemska fåglar förbereder föryngring, skatorna har ägnat en dryg vecka åt att boa för fulla muggar.

Jag är helt oduglig på fågelarter. Idag såg jag och fotade två rovfåglar och jag har ingen aning om vad det var för sorter.

Rovfågel nummer 1. Ljus i fjäderdräkten och vacker satt den nedanför Stora Ramshult.
Rovfågel nr 1 i flykt.

På frusen grusväg (det är behagligt befriat från lera och smuts på morgonen) tog jag mig vidare mot Salinge. Kameran riktad uppåt med teleobjektivet redo.

En gås...
...flera gäss.

Sedan var det dags för rovfågel nummer 2. Den satt på en kraftledningsstolpe vid Tallstugan.

Rovfågel nr 2 ruskade på sig så fjädrarna rök.
Rovfågel nr 2 drar iväg.
Rovfågel nr 2 i flykt. Inte så bra bild men man ser fjäderdräkten på vingarnas undersida.

Även om det var några minusgrader när jag gav mig iväg vid 8-tiden hann solen ge mer och mer värme under promenaden. Mössa och handskar åkte av och jackan knäpptes upp. Vindstilla.

Svanar av 2 sorter (?) som det ser ut. Sång- och knölsvan, kanske?

Till sist nådde jag in i Stigtomta samhälle igen. Och där dominerar småfågelbestånden, skatorna och kråkfåglarna. En och annan duva iakttogs också, men dessa villa jag inte störa då de säkerligen ägnade morgonen åt att dela ut post... (Brevduvor!)

Något ätbart kanske kommit fram i snösmältningen?!
Fru Skata på skolans staket.

Om nu någon som läser detta till äventyrs kan artbestämma framförallt de två rovfåglarna så är jag ytterst tacksam. Lämna en kommentar eller en rad i gästboken om du tror dig veta vad det är för modeller! :-)

2 kommentarer:

 1. Jag vann en fågelbok förra året. Den har inspelat fågelljud också. Kanska stor att ha med sig, men man kan använda den för att locka till sig jåglarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, något måste jag göra. Det här går inte längre. Ju mer jag är ute och traskar desto fler fåglar iakttar jag utan att ha en susning om vad det är.

   En bok kan med fördel ligga kvar hemma. Artbestämningen måste inte ske där ute i naturen. Förhoppningsvis duger bilderna från kameran för att artbestämma. Men visst kunde det vara fiffigt att locka till sig de små liven ute i det fria.

   Vi som har en strutsfarm i närheten, undrar om man törs locka till sig en sådan... ;-)

   Radera