onsdag 10 april 2013

En salig blandning

En mix av gammalt och nytt, vår och vinter, inhemskt och exotiskt. Dagens morgonpromenad med kamera och teleobjektiv som sällskap kan med lite fantasi beskrivas som i den inledande meningen. Vi är i april och då hör konstiga väderomslag till. Det borde vi veta vid det här laget.

Pojke på sin väg till skolan. Snöfall i april, inget konstigt med det.

Det har kommit in några nya och långväga besökare i våra omgivningar de senaste dagarna. Tyvärr har vi inte välkomnat dem som det anstår. Spirande grödor i värmande solsken har istället blivit stelfrusna gärden och kvardröjande snö och is. Men det verkar som att våra sommargäster tar det med ett stoiskt lugn.

Gås på fruset gärde. Men de samlas i stora flockar i alla fall.
En strimma sol träffade bröstet på lärkan när den vände upp mot skyn.
Tofsviporna har kommit i stora antal. Låter som en trasig leksak ungefär.

När det kommer till ovanstående fågelbilder hyser jag inga förhoppningar om att kunna fota en lärka bättre än det som nu presenteras. De är alltid på liiite för långt håll. Men de hörs och deras sång är glädje rakt ner i en värmelängtande själ. Däremot hyser jag hopp om att få till bättre bilder på tofsviporna. När de sitter på marken ser man den huvudprydnad som gett dem deras namn och i flykt har de ofta vingarna i någon konstig vinkel (ungefär som en omvänd Junker 87 från andra världskriget...) Tofsvipans "sång" däremot leder snarare till skratt än själslig frid.

Idag hade jag glädjen att återse ett par kompisar från i vintras. Våra inhemska småfåglar som tålmodigt övervintrar kan jag inte annat än beundra. Och vackra är de också!

Gulsparven landade precis bredvid mig på gärdet. Nysnön frasar under klorna.
Blåmesen kalasade på alens fröhängen.

Jag avslutar med ett par bilder som illustration på den något sena våren. Innan jag kommit hem passerade jag en liten skogsdunge vid Stigtomtas gamla järnvägsstation (den som nu rivits.) I denna skogsdunge är hassel en av de vanligaste växterna. Idag såg hängena ut så här:

Hasselhängen 2013-04-10

Om vi backar ett drygt år och tittar på en bild från exakt samma hassel såg hängena ut som på bilden nedan:

Hasselhängen 2012-03-24

Men hur vi än vrider och vänder på det är våren här och allt som inte hunnits med tills idag kommer att ske framöver. Naturen brukar liksom ha sin gång. Vi som inte gillar pollen kommer att få vår beskärda del, var så säkra! ;-)

Ha det bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar