tisdag 16 april 2013

Fånga djur utan ljus

Att fotografera handlar i mångt och mycket om att fånga ljus. Tisdagspromenaden runt Salinge blev en kamp när djuren skulle dokumenteras då ljuset med ens var väldigt svagt. De tidigaste morgontimmarna bjöd solsken men sedan rullade ett tjockt molntäcke in och dessutom lade sig dimman över oss. Så några bilder liknande gårdagens rådjursmöten blir det inte tal om i dagens blogginlägg.

Premiär för cykel till skolan idag. Jag gick (min cykel på verkstad just nu.)

Som du kommer att se här nedan handlade det inte bara om bristfälligt ljus utan även om problem att komma naturens alla varelser tillräckligt nära. Och även om bortflyende djur...

Hare på helspänn.
Hare som fått nog.

Bakom Salinge i trevägskorset hoppade en talgoxe runt och letade efter något ätbart på marken. Den verkade till slut ha hittat något litet frö som den hade i sin lilla näbb.

Talgoxe med frö i sin näbb.

I samband med promenaden runt skroten igår så såg jag vårens första bofinkar. De var ett helt stim (flock/hord/grupp/gäng, välj önskad variant.) Idag såg och hörde jag dem även vid Tallstugan. De sitter i stor mängd i några träd och låter alldeles väldigt. Tyvärr var de lite för skygga för att jag skulle komma tillräckligt nära.

Bofinks-hona.

Över mitt huvud hördes ett ytterst märkligt fågelläte. Jag har nog aldrig hört något liknande "tjut". Jag tittade upp och lyckades fota den lång-näbbade fågeln. Jag gissar att det är någon form av vadarfågel som hittar sin mat i grunt vatten. Men vad vet jag...

Lång näbb och märkligt läte.

På väg in i samhället fotade jag ännu en av alla dessa pilfinkar. De håller sig bland tomterna och är även hemma hos mig de sista kvardröjande gästerna vid fågelborden.

Pilfink på helspänn.
Pilfink som fått nog.

En duva kom glidflygandes över gatorna och jag tog en siluettbild. Tråkig himmel och grått väder gör ju inte precis sitt till för att få fram lystern i fjäderdräkten.

Duv-siluett.

På skolgården gick en kaja som antingen var i färd med att samla material till redets tilläggsisolering eller testade hur det skulle vara att bära mustasch. Lite svårbedömt, men du kanske vet? ;-)

Kaja med lös-mustasch.

Det får räcka för den här gången. På återseende!

4 kommentarer:

 1. Fina bilder som vanligt, önskar det snart var semester så man kan komma ut tidigt med kameran, har drömläge ute vid torpet när det gäller fåglar o djur för att inte tala om macro :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Antalet fåglar har ökat lavin-artat senaste veckan. Faktum är att jag också sett hararna framme den senaste veckan. Tusan vet var de hållit hus när det varit kallare och snö... (Endast spåren har vittnat om att de funnits där någonstans.)

   Jag ser fram emot att det ska börja växa lite mer för då vet jag att macrot ska få jobba hårt! ;-) Lite mer färger behövs nu när allt det bruna kommit fram under snön.

   Radera
 2. Fina naturbilder. Det är svårt med harar tycker jag, när man väl är redo att ta bilden har dom oftast skuttat iväg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan. Jo, harar har väl en uppsättning egenskaper som gör dem flyfotade och snabba till reträtt. Jag får öva upp min egen snabbhet på korta sträckor för att ha en bra foto-chans! ;-)

   Radera