söndag 14 april 2013

Försiktig start på dagen

Söndag och behovet att sova ut fanns definitivt. Skönt också att faktiskt kunna göra det för en gång skull... Dagens promenad påbörjades inte förrän vid 10.30 och då i sällskap av min yngsta dotter Alva. Hon knatade på riktigt tappert. Däremot kan väl sägas att med en (snart) 8-åring i sällskap tog ändå Salinge-rundan 2 timmar idag mot min normala promenadtid 1 timme och 15 minuter.

Vi har äntligen fått vårvärmen till oss. Ett par dygn har gått utan att temperaturen varit under nollan. Och oj vad snön har smält undan. (Regnet har väl också gjort sitt till.) Idag har det varit en härlig värme även om tunna, tunna slöjmoln hela tiden funnits där framför solen.

Med teleobjektivet på kameran gav vi oss iväg och vi passerade Stigtomta Kyrka några minuter före 11. Och församlingsmedlemmarna trängdes för att komma in genom porten till den stundande gudstjänsten...

Rusning till söndagsgudstjänsten. Eller, nja.

När vi lämnat riksvägen och vikt av mot Stora Ramshult ringde kyrkklockorna in och jag fick en vy av kyrkans "baksida" över de vattendränkta åkrarna.

Stigtomta Kyrka sett från Nyköpings-hållet.

Jag och dotterna lyssnade och spanade efter lärkor. Och det fanns det gott om över de öppna fälten. Jag hade hoppats på att få visa Alva någon tofsvipa men de visade sig tyvärr inte idag. Kanske har de dragit vidare? Däremot hade jag kunnat få en riktigt bra bild på ett par tranor som flög precis över oss. Men jag såg dem inte förrän lite, lite för sent och får nöja mig med en halvtaskig bild.

Tran-par som flög över oss bakom Stora Ramshult.

Vi fick till vår stora glädje se vår första lilla vårsol i dikeskanten. Tussilago i leran lyser upp med sin härligt gula färg.

Tussilago. Äntligen!

Vi rundande Salinge, mötte ett par kompisar till Alva som var ute och red på ett par hästar från Udden. Och vid Tallstugan och Göstas Loge var det dags för en ny fråga i Salingerundans motionstävling som pågår nu under april. När frågan var besvarad och Tallstugan passerad såg jag en nötväcka som satt så vackert längst ut på en grangren.

Nötväckan satt och spanade i allsköns ro.
 Faktum är att dagens första bild också var på en nötväcka. Den satt i vårt plommonträd med hela näbben fyllt med solrosfrön. Fina små fåglar som under hela vintern besökt fågelborden hemma på tomten.

Nötväcka hemma i plommonträdet.

Jag avslutar med en bild på ett annat och väldigt tidigt vårtecken. Tyvärr har vi inga snödroppar själva hemma på tomten men det förser ju andra husägare i Stigtomta mig med som foto-motiv.

Snödropparna nickar fint i vår-rabatten.

En härlig promenad i sol och värme med en duktig dotter i släptåg. Många, många var ute och gick i det fina vädret och mungiporna är definitivt lätta att dra lite uppåt en sån här dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar